Draaiboek Piratenfeestje
 Home    Kinderfeestje thuis    Piratenfeestje    Draaiboek Piratenfeestje

Het Piratenfeestje van Tijmen

Toen Tijmen 6 jaar werd hebben we een piratenfeestje georganiseerd. Hieronder vind je overzicht van de stappen die je kunt volgen voor organiseren van een te gek piratenfeestje bij je thuis!.

De voorbereidingen voor het Piratenfeestje

Belangrijk bij het organiseren van een kinderfeestje bij je thuis, zijn de goede voorbereidingen. Het begint met het maken van een uitnodiging, tot in huis halen wat je allemaal nodig hebt.

Maak een piraten uitnodiging

Zet op de uitnodiging dat de kinderen verkleed mogen komen als piraat of zorg ervoor dat je een aantal setjes maakt. Bij winkels als de Action, Hema of Intertoys koop je al snel voor een paar euro een ooglapje, hoofddoek, piratenvlag, piratensnor. De uitnodiging kun je uiteraard maken in het thema Piraat. Leuk is om te kiezen voor flessenpost.

uitnodiging-piratenfeestje-home

Zet een Piraten speurtocht uit in de buurt

Het feestje begint met het bedenken van een opdracht voor de piraten. Vertel een verhaal dat de piraten op zoek gaan naar de schat. Hiervoor kun je een speurtocht bij jou in de buurt uitzetten met verschillende opdrachten. Je kunt bijvoorbeeld een schatkaart maken die je in vieren knipt. De vier losse delen van de schatkaart stop je in een ballon en bij iedere opdracht die de piraten goed uitvoeren mogen ze 1 ballon kapot prikken. Na vier opdrachten is de schatkaart compleet en kan er gezocht worden naar de schat.

piratenfeestje-speurtocht

Bedenk een leuke schat

Als schat kun je blanco houten kistjes halen (voor ongeveer € 2,50 per kistje verkrijgbaar bij Blokker, Xenos of de Action) en deze vul je met wat leuke edelstenen, chocolade munten en andere lekkernijen. De schat verstop je natuurlijk ergens in de buurt, bij voorkeur in de zandbak in een speeltuintje.

piratenfeestje-schatkistje

De dag van het Piratenfeestje

Alle voorbereidingen zijn getroffen, dus laat de piraten maar komen.

Piraten Schminken

Wist je dat echte piraten hun littekens dragen met trots? Dus schminken maar. Een stoere piraat schmink je al snel met zo’n kek snorretje of een ooglapje. Met een beetje creativiteit heb je binnen de kortste keren een groep piraten aangekleed!

piratenfeestje-schminken-verkleden

Taart eten & cadeautjes uitpakken

Begin bij binnenkomst van de kinderen met het eten van een taartje of cake. Er zijn verschillende manier op cake te versieren. Het makkelijkste en leukste voor de kinderen zelf is om slagroom en versiersels op tafel te zetten, zodat ze zelf kunnen kiezen.

Bij een kinderfeestje horen cadeautjes en het is altijd leuk voor de jarige job om ze uit te pakken. Natuurlijk kan je gewoon de cadeautjes laten geven en ze direct uitpakken. Maar je kan er ook een spelletje van maken, door bijvoorbeeld met z’n allen in een kring te gaan zitten en in het midden het piratenzwaard rond te draaien. Daar waar het zwaard stop, diegene mag het cadeautje geven.

piratenfeestje-taart-eten
piratenfeestje verkleden

Leuke piratenspelletjes

Er zijn verschillende leuke piratenspelletjes te bedenken. We geven een aantal voorbeelden hieronder.

Bommen gooien in een emmer

Koop 10-30 zwarte ballonnen en vul ze met water. Laat iedere piraat 3 bommen gooien in de emmer. Als iedereen geweest is kan de eerste ballon kapot geprikt worden. In deze ballon zit het eerste deel van de schatkaart.

 

Piraat scheren

Blaas de ballonnen op, en maak er een knoopje in. Teken met de watervaste stift een piraten gezicht op de ballon, oogjes en een stoppelbaard! De kinderen mogen daarna de piraten(ballon) stoppelbaard insmeren met scheerschuim en het scheren kan beginnen. Wanneer de ballon knapt, heeft het kind de piraat gesneden en is het af. Als iedereen geweest is, dan mag de 2de ballon kapot geprikt worden, en is deel 2 van de schatkaart in handen van de piraten.

Haring happen

Koop haringdrop of orkasnoepjes, of maak zelf met een dropveter en een spekje een vishengel met een ‘visje’ eraan. Makkelijk spelletje om tijdens de speurtocht te doen, want je kunt het zelf vasthouden. Ook hier geldt weer. Iedereen geweest? Prik de 3de ballon stuk en op naar het laatste deel van de schatkaart. 

Piraatje mag ik overvaren

Zorg dat je een begin en eindpunt hebt. Laat de kinderen aan een kant staan. Zet één kind in het midden neer. De kinderen tegen die moeten oversteken zingen dan:
Piraatje mag ik overvaren, ja of nee?
Moet ik dan een cent betalen, ja of nee?

Het kind in het midden mag dan beslissen of de kinderen over mogen varen en of ze een cent moeten betalen. Is dat zo, dan mag het kind in het midden zeggen hoe ze dan naar de overkant moeten gaan. (dat kan zijn: rennen, lopen, huppelen, springen, rollen, kruipen, enz.) Het kind in het midden, moet dat dan ook doen en moet proberen een kind te tikken. Als het getikt is, dan komt deze in het midden en begint het overnieuw. Hoeven de kinderen geen cent te betalen, dan mogen ze gewoon naar de overkant lopen, zonder dat ze getikt worden. Dit spelletje blijft leuk voor jong en oud!

Schatgraven

Na het laatste spelletje mag ook de laatste ballon worden doorgeprikt. En dan is het tijd om te schat te zoeken. Als ze de schat gevonden hebben, dan is het natuurlijk tijd voor iets lekkers, chips met limonade! Als er nog tijd over is kan er vrij gespeeld worden.

piratenfeestje-ballon-prikken
piratenfeestje-bommen-gooien
piratenfeestje-piratenscheren
piratenfeestje-haringhappen
piratenfeestje-piraatje-mag-ik-overvaren
piratenfeestje-schatzoeken
piratenfeestje-speurtocht
piratenfeestje-schatzoeken

Schatkistje versieren

Het is leuk om het houten schatkistje dat de piraten hebben gevonden aan het einde van een speurtocht te versieren! Je kunt ze bijvoorbeeld schilderen, maar ze zijn ook goed met stickers of edelstenen te beplakken. Het kistje is al gevuld met echte schatten (stenen en snoep) en dus tevens een leuk aandenken aan de kinderen mee te geven.

Frietjes eten

Frietjes eten zonder borden en bestek want zo eten piraten ook. Dus gooi de friet zo op het plastic tafelkleed en zelf de mayo spuit je er gewoon op. Lekker geen afwas 🙂 En kinderen vinden het GEWELDIG! Extra leuk is het nog om de naam van de jarige in Ketjup op het tafelkleed te spuiten. Gegarandeerd succes!

piratenfeestje-schatkist-versieren
piratenfeestje-frietjes-eten
piratenfeestje-frietjes-eten-1